Zonvakantie Turkije

Het klimaat in Turkije is grofweg in drie zones in te delen. De Turkse kust heeft mediterraan ofwel Middellands zeeklimaat welke gekenmerkt wordt door een zachte winter, warme zomer en een kleine neerslagkans in de zomerse maanden. Het oosten van Turkije heeft een gematigd landklimaat met een redelijke neerslagkans gedurende het gehele jaar. Het midden en westen van Turkije heeft een steppeklimaat een koude winters, warme zomers en een kleine neerslagkans gedurende het jaar. De toeristische gebieden liggen aan de kust, dus het klimaat is ideaal voor een zonvakantie.

Populairste vakantiestemmingen

De belangrijkste bestemmingen voor massatoerisme in Turkije zijn van Oost naar West:

  • Kuşadası
  • Bodrum
  • Marmaris
  • Antalya
  • Side
  • Alanya

Kuşadası

Kusadasi is gelegen aan de Egeïsche kust en trekt de meeste toeristen aan deze kust. Met het mediterrane klimaat heeft de stad jaarlijks 300 dagen zon. Er zijn een paar leuke stranden net iets buiten Kusadasi met de namen Long Beach, Silver Beach en Ladies Beach. Voor een culturele uitstap kun je naar een historische Romeinse stad in de omgeving van Kusadasi.

Bodrum

Evenals, Kusadasi, ligt ook Bodrum aan de Egeïsche kust en heeft het ook een mediterraan klimaat. Bodrum is steeds meer in opkomst bij Nederlanders en wordt door buitenlanders ook wel het Saint Tropez van Turkije genoemd. Voor een ideale zonvakantie met overdag lekker in de zon liggen en ’s avonds uitgaan kun je uitstekend in Bodrum terecht. In de zee worden veel wateractiviteiten georganiseerd en je kunt er leren surfen. Lees meer over een vakantie in Bodrum.

Marmaris

Marmaris ligt aan de Turkse Riviéra en is één van de populairste badplaatsen onder Nederlanders. Met het mediterrane klimaat is er in de maanden april tot en met september een grote kans op temperaturen boven de 30 graden. Het heeft een mooie luchthaven en in het centrum bevinden zich leuke steegjes waarin je je uren kan vermaken. Niet ver van Marmaris ligt het Griekse eiland Somas waar je met de boot een dagexcursie naar toe kan maken. Lees meer over een vakantie in Marmaris.

Antalya

Antalya ligt aan de Turkse Riviéra en is een grote stad. Door het mediterrane klimaat zijn zowel de winters als de zomer erg warm. De zomermaanden april tot en met september zijn warm waarbij de temperatuur in de maanden juli en augustus zelfs de 40 graden kan overschrijden. Voor het jaar 2008 was er zelfs al 60 jaar geen sneeuw meer gevallen. In Antalya kun je de oude historische stad bezoeken, waar alleen voetgangers worden toegelaten. Ook is er een leuke bazaar in de buurt waar je goed kan winkelen. De meeste hotels zijn gesitueerd in Lara Beach, een kunstmatig aangelegde hotelwijk met de meest luxueuze resorts van Turkije. Het strand bij Lara Beach heeft dan ook een lang zandstrand. Lees meer over een vakantie in Antalya.

Side

Side ligt oostelijk van Antalya aan de Turkse Riviéra en aan de voet van het Taurus-gebergte. De stad ligt op een schiereiland, met aan beide zijde een lang zandstrand. Side is eerder gevolkt geweest door de Romeinen, waarvan een Romeinse arena nog steeds te bezichtigen is. Het is kleiner dan de steden Antalya en Alanya, maar zeker een bezoek waard doordat er veel bezienwaardigheid in de regio zijn. Hierdoor kun je leuke daguitstapjes combineren met lekker op het strand of aan het zwembad liggen.

Alanya

Alanya ligt oostelijk van Side en ligt op ongeveer een uur rijden van de luchthave van Antalya. Evenals Side is Alanya een schiereiland en ligt het aan de voet van het Taurus-gebergte. Aan het westelijk deel van het schiereindland ligt het Cleopatrastrand en aan het oostelijk deel ligt het Ooststrand. Beide zijn zandstranden. Lees meer over een vakantie in Alanya.