Visum Turkije

Voor een vakantie in Turkije heb je een visum nodig zodat je tijdelijk in Turkije mag verblijven. Dit visum voor Turkije kun je zowel op het vliegveld na de landing of online aanschaffen. Per 10 april 2014 zijn er wijzigingen en kun je zonder online aangeschaft visum Turkije niet binnenkomen.

Wijzigingen per april 2014

Visum TurkijeMet ingang van 10 april 2014 kunnen toeristen het visum alleen nog online aanvragen, terwijl het momenteel nog mogelijk is om een visum op het vliegveld bij aankomst aan te schaffen. De prijs van het toeristenvisum voor Turkije blijft gelijk met € 15,- en deze moet per creditcard betaald worden. Na de betaling wordt het visum per email ontvangen. Deze mail moet uitgeprint worden en meegenomen in de handbagage naar Turkije. De looptijd van het visum is gelijk gebleven met 3 maanden. Het is een besparingsmaatregel van de Turkse overheid voor het personeel op de luchthavens, maar dit zal naar verwachting tot veel problemen leiden als de toeristen niet op de hoogte zijn.

Visum op vliegveld kopen

Bij aankomst op het vliegveld in Turkije bent u verplicht om een visum aan te schaffen voor € 15,-. Er kan ook met Turkse lira of ander buitenlands geld worden betaald, maar het gemakkelijkst is om per persoons gepast € 15.- cash in de portemonnee te hebben. Er kan niet met een pinpas of creditcard worden betaald. Voor elk persoons met een eigen identiteitsbewijs dient € 15,- te worden betaald. Bij aankomst in Turkije dient het identiteitsbewijs nog een minimale geldigheid te hebben van 90 dagen.

Online visum aanvragen

Recentelijk is het ook mogelijk geworden om online een visum voor Turkije aan te vragen voor een tijdelijk verblijf in Turkijke. Hiermee kunnen de lange wachtrijen bij aankomst in Turkije worden overgeslagen en bespaart dat een lange wachttijd. Bij de online aanvragen hoeft alleen de nationaliteit, het soort identiteitsbewijs, de lengte van het verblijf en de ingangsdatum van het visum ingevoerd te worden. Dat is de enige informatie, waarna je over kan gaan tot betaling met je creditcard. Na betaling kan je vervolgens je e-visum downloaden. Het identiteitsbewijs moet wel nog een minimale looptijd van 6 maanden geldig hebben. Het online aanschaffen van een visum is geen verplichting, maar ook optie. Meer informatie en aan het aanvragen van een e-visum voor Turkije kan op deze beveiligde website.

Looptijd van het visum

De looptijd van het visum is 90 dagen, vandaar dat het identiteitsbewijs bij aankomst in Turkije ook een minimale geldigheid van 90 dagen moet hebben. Anders zou dit betekenen dat niet terug gevlogen mag worden met het verlopen paspoort. In 2012 zijn de regels voor het visum licht aangepast, in die zin dat het visum maximaal 90 dagen geldig is voor een verblijf in een periode van 180 dagen, de zogeheten 90/180 dagen regel.