Side

Side behoort tot de populaire badplaatsen onder Nederlanders aan de Turkse Riviéra. Het is een relatief kleine badplaats en authentieker dan bijvoorbeeld Antalya en Alanya. Naast het feit dat je in Side een geweldige zonvakantie kunt houden, biedt het waarschijnlijk de meeste culturele bezienswaardigheden van alle Turkse badplaatsen. In het centrum van Side zijn er veel gezellige en drukke straten en deze lopen naar de haven. In deze straatjes zijn talrijke kleine winkeltjes gevestigd met namaak merkkleding, lederwaren, tapijten, sieraden en lekkernijen.

Ligging

De oude stad is gevestigd op een schiereiland met aan beide kanten van het schiereiland een zandstrand. Het ligt ten oosten van de stad Antalya en ten westen van Alanya. De afstand tot het vliegveld van Antalya bedraagt 75 kilometer. Nabij is een andere grote stad genaamd Manavgat. De vliegreis naar het vliegveld in Antalya vanaf Amsterdam bedraagt ongeveer 3 uur en 45 minuten. De rode stip op onderstaande plattegrond is Side.

Temperatuur

De gemiddelde temperatuur bedraagt in de maanden juli en augustus 27 graden. In de maanden daarvoor en de maanden daarna bedraagt de gemiddelde temperatuur tussen de 20 en 26 graden. Dit is echter niet vergelijkbaar met het weer in Nederland, aangezien de neerslag in de vakantiemaanden van mei tot en met september nagenoeg nihil is. Hierdoor kunt u in de zomerse maanden continu van de zon genieten. In Side kunt u daarom kiezen voor een gegarandeerde zonvakantie.

Cultuur

Side is de culturele hoofdstad van de Turkse Riviera. In de Romeinse tijd was Side een romeinse vesting en door de opgravingen zijn vele historische gebouwen nog steeds te bezichtigen. Het bekendst is waarschijnlijk het Romeinse amphitheater met in het verleden een capaciteit van 15.000 bezoekers. Het dateert zelfs vanuit de 2e eeuw en het heeft een geweldig uitzicht over de zee. In het centrum van de stad Side zijn ook nog de ruïnes van de oude straten te zien, waaronder arcadebogen. De marktplaats voor de slavenhandel is ook nog steeds te bezichtigen. Een andere bezienswaardigheid is het museum en het Turkse badhuis uit de 5e eeuw.

Uitgaan

Side heeft alles te bieden, dus ook voor het uitgaan kun je in Side terecht. Er is een grote verscheidenheid aan bars, restaurants, clubs en discotheken. Aan het begin van de avond zijn er veel terrasjes waar een biertje of een wijntje gedronken kan worden. Op het terras kan je de zon onder zien gaan, want de terrassen liggen vooral langs het strand. Bij de Apollo tempel zijn een aantal bars waarvan de Barracuda de populairste is. Deze bars zijn tot zonsopgang geopend, dus de die hards kunnen direct weer door naar het strand. In de haven naast de vuurtoren is er ook een populaire club, genaamd “lighthouse”. In deze discotheek wordt zowel Europese als Turkse popmuziek gedraaid.