Natuurvakantie Turkije

Turkije is een immens groot land met een grote diversiteit aan natuurlandschappen. De bekendste streken zijn Cappadocië en Pontus. Daarnaast is ook in de toeristische omgevingen veel natuur te zien en kan men vaak binnen een half uur in de bergen komen. Een toeristische trekpleister is bijvoorbeeld de kalkrotsen van Pamukalle. Voor een natuurvakantie in Turkije heeft u dus meerdere opties.

Cappadocië

De streek Cappadocië ligt in het centrum Anatolië en heeft een omvang van ongeveer 800 km². Het grootste gedeelte van de streek bestaat uit een landschap van turfsteen en kalksteen. Door verwering en erosie zijn de verschillende gesteenten snel veranderd waardoor een opmerkelijk landschap is ontstaan met rotsen in de vorm van punten. Cappadocië is in de eerste paar honderd jaar na Christus de verblijfsplaats geweest van Christenen die gevlucht zijn en deze Christenen hebben woningen in grotten gemaakt. Er zijn zelfs nu nog gehele ondergrondse steden te bezoeken die allemaal uit deze periode dateren. In de latere perioden van de Seltsjoeken en Ottomanen waren veel Karavanserais aangelegd die nog steeds gebruikt kunnen worden voor een overnachting. Als je op reis gaat naar die gebied zul je zeker versteld staan van de kracht van de natuur. Een populaire manier om het gebied te verkennen is een ballonvlucht. Steden in Cappadocië zijn Kayseri, Nevşehir, Kirsehir, Niğde en Aksaray.

Pontus

Aan de Zuid-Oost kust van de Zwarte Zee ligt de steek Karadenix, ook wel bekend als het Pontus gebergte. Het klimaat in deze streek is minder dan in de rest van Turkije. De bergen zijn bebost met coniferen waar de invloed van de mens nog niet waar te nemen is. In het gebied woning weinig mensen, met name nomaden. Als je terug in de tijd wil zijn er ontelbare kleine oude dorpen met traditionele huizen van hout. Boven de boomgrens zijn lange uitgestrekte weiden en in de zomer worden hier een aantal festivals georganiseerd. In deze gebieden zijn vandaag de dag ook meerdere kleine accommodaties gebouwd waarin een overnachting kan worden gereserveerd. Een bezienswaardigheid in het Pontus gebergte is het Sümelaklooster. Het klosster is in de wand van een rots gebouwd. In het gebied kunnen daarnaast ook Byzantijnse kerken en kloosters bezocht worden die tegenwoordig dienst doen als moskeen. Steden in het Pontus gebergte zijn Trabzon, Rize, Giresun, Bayburt en Ordu.