Klimaat Turkije

Turkije is een erg groot land dat voor een klein deel in Europa ligt en voor het andere deel in Azië. Het is geheel omgeven door zee (Middellandse, Egeïsche en Zwarte) en in de binnenlanden zijn er veel gebergten. Hierdoor heeft Turkije meerdere klimaten.

Klimaatzones

In Turkije zijn 3 soorten klimaten van toepassing. Langs de westelijke en zuidelijke kust is er sprake van een Middellands zeeklimaat (ook wel mediterraan klimaat genoemd). Het Middellandse zeeklimaat kenmerkt zich door zachte winters, warme zomers en weinig neerslag in de zomer. In het oosten van Turkije is er sprake van een gematigd landklimaat met normale winters, normale zomers en gedurende het gehele jaar een redelijke neerslagkans. In het midden van Turkije is er sprake van een steppeklimaat met koude winters, warme zomers en gedurende het gehele jaar een lage neerslagkans.

Temperatuur in Turkije

De periode waarin Nederlanders in vakantie vieren is van april tot en met oktober, een vrij lange periode dus. De gemiddelde temperatuur in april is 21 graden en in oktober nog 25 graden. In de tussenliggende maanden is de temperatuur lager. Dit betekent dat een vakantie vroeg of laat in het seizoen vergelijkbare temperaturen heeft als hoogzomer in Spanje of Portugal. De gemiddelde temperatuur in de maande juli en augustus bedraagt 33 graden, maar uitschieters tot 40 graden komen ook voor. De extreem hoge temperaturen worden met name aan de Zuidkust in Turkije behaald in de badplaatsen als Alanya, Antalya, Side en Marmaris. Daarbij blijft het tot laat in de avond warm en ’s ochtends bij het opstaan bedraagt de temperatuur ook al meer dan 20 graden. Hierdoor kan je de gehele vakantie zonder een lange broek of trui.

Neerslag in Turkije

In de wintermaanden valt de meeste neerslag, maar dan zijn er toch geen toeristen in Turkije. Over een geheel jaar bezien zijn is de hoeveelheid neerslag aan de oost- en zuidkust te vergelijken met Nederland, jaarlijks tussen 550 tot 850 mm. In Nederland valt deze neerslag verdeeld over het gehele jaar, terwijl dat in de kustgebieden met name in het najaar en voorjaar valt. In de zomer komt het geregeld voor dat er weken achtereen geen regen valt.