Hallo wereld!

Jaarlijks trekken er meer toeristen naar Turkije om daar een aantal weken vakantie te vieren. Waren dat er in 2002 nog 13 miljoen is dat in 2012 toegenomen naar een kleine 36 miljoen! Dat is meer dan het dubbele van de Nederlandse bevolking en staat daarmee wereldwijd op de 7e plek. Aan dat aantal dragen wij al jaren een steentje bij, want Turkije behoort tot de top 3 vakantielanden van Nederlanders. De meeste toeristen komen daarnaast uit Duitsland, Engeland en Rusland. Vanwege het warme klimaat kiezen veel toeristen voor een vakantie aan de kust, maar ook gaan veel toeristen voor een cultuur of natuur vakantie Turkije bezoeken. De mogelijkheden zijn in Turkije nagenoeg onbegrensd.

Zonvakantie in Turkije

Voor een bruin kleurtje moet je echt naar Turkije gaan, want daar kan je gegarandeerd van een zonvakantie genieten. De toeristen gaan naar kustplaatsen aan de West-kust als Marmaris, Bodrum en Kusadasi en naar badplaatsen aan de Zuidkust als Alanya, Side en Antalya. De gemiddelde maximum temperatuur in Alanya in de maanden juli en augustus bedraagt bijvoorbeeld 30 graden met gemiddeld 4 dagen neerslag in de maand. Vergelijk dit maar eens met andere kustplaatsen in andere landen, dan zul je zien dat het niet gek is dat er een zongarantie wordt afgegeven.

Turkse cultuurvakantie

Turkije heeft een erg lange geschiedenis dat teruggaat tot een aantal eeuwen voor Christus. Het grondgebied dat nu onder Turkije valt is eerder in het bezit geweest van de Romeinen en Byzantijnen, waarbij de Ottomanen als laatste vanuit Aziƫ binnenvielen omstreeks 1500. Ook vandaag de dag zijn er nog overblijfselen uit de Romeinse tijd, zoals het amfitheater in Side. De gehele Turkse kust is voorzien van leuke bezienswaardigheden en vanuit de Turkse badplaatsen worden dagelijks excursies naar deze trekpleisters georganiseerd.

Natuurvakantie in Turkije

Het bekendste natuurgebied van Turkije is ongetwijfeld Cappadociƫ. Zoek maar eens op deze naam in google en je ziet de mooiste landschappen die je waarschijnlijk maar eens in je leven zult zien. Het gebied bestrijkt ongeveer 2.000 km2, waardoor er ook nog eens een grote diversiteit in het landschap te bewonderen is. Verschillende dorpen zijn daar gedeeltelijk in de bergen gebouwd, waardoor je ook rond kunt lopen in echte grotwoningen. Een ander geweldig natuurgebied is het Pontus gebergte. Dit gebergte is gelegen aan de Zuidkust van de Zwarte Zee in het Noord-Oosten van Turkije. De toeristen die in dit gebied komen zijn ook wandelaars die voor de pracht en grote verscheidenheid in flora en fauna. Het Pontus gebergte kan vanuit Trabzon bereikt worden.