Cultuurvakantie Turkije

Turkije is een land met een hele rijke cultuur. Het grondgebied van het huidige Turkije is in het bezit geweest van de Romeinen en Byzantijnen, waarna de Ottomanen (Turken) vanuit midden Azië omtreeks het jaar 1500 Instanboel veroverden. In het Oosten zijn ook andere volkeren woonachtig, zoals Koerden, Syriërs en Armenen. Momenteel heeft het land meer dan 70 miljoen inwoners waarvan het grootste gedeelte tot de Turken behoren. Van de bevolking woont meer dan 80% in stedelijke gebieden, waarvan de metropolen Istanboel en Ankara het grootst zijn. Verkijk je echter niet op de omvang van de andere steden in Turkije. Antalya heeft bijvoorbeeld al anderhalf keer zo veel inwoners als Amsterdam. Dit zijn een aantal bekende steden met culturele bezienswaardigheden:

Istanboel

De grootste stad van Turkije is Istanboel (ook wel als Istanbul geschreven). Met meer dan 15 miljoen inwoners is het daarnaast ook de grootste stad van Europa. Het is een stad met een eeuwenoude culturele geschiedenis, waar tegenwoordig ook moderne invloeden haar intrekt nemen. De stad wordt gescheiden door de rivier de Bosporus waardoor het ene deel van Istanbul in Europa ligt en het andere deel in Azië. In de tijd van de Romeinen werd het Byzantium en in de tijd van de Byzantijnen Constantinopel genoemd. Bekende bezienswaardigheden zijn de Sultan Ahmetmoskee, Grote Bazaar, Hagia Sophia, het Topkapi-paleis, de Blauwe Moskee, het Hippodrome en de Kruidenbazaar (ook wel Egyptische Bazaar genoemd). Een aanrader is om gewoon eens een dag door Istanbul te struinen, waardoor je ook nog heel veel ander historische objecten zal tegenkomen, waaronder oude moskeeën en synagogen.

Izmir

İzmir is de twee na grootste stad van Turkije en ligt in het westen aan de Egeïsche Zee. De eerste tekenen van leven in het gebied om de stad Izmir dateert rond 3.000 voor Christus. De huidige stad Izmir werd rond de 10e eeuw voor Christus opgericht door Griekse kolonisten. Het heette toen Smyrna. Nog steeds zijn overblijfselen van de periode Agora, waaronder een galerij van zuilen, in de stad aanwezig. In het historische midden van de stat (specifiek de wijk Konak) zijn door de latere Turkse bevolking moskeeën, synagogen en een bazaar gebouwd. Een deel van deze gebouwen is bewaard gebleven. In hetzelfde midden van de stad zijn ook nog een aantal oude straten aanwezig met traditionele houten huizen, een toren met klokkenspel en het Kadifekale-kasteel. In 1922 woedde een grote brand in Izmir waardoor een groot gedeelte van de stad verloren is gegaan. Sindsdien heeft de stad een modern uiterlijk gekregen waardoor het tegenwoordig in Turkije als de Westerste van Turkije wordt gezien. Een andere leuke bezienwaardigheid bevindt zich in de wijk Bornova waar een aantal royale optrekjes en kerkjes van handelaren uit Europa zijn gebouwd. Deze dateren uit de 16e eeuw.

Konya

Konya is de religieuze hoofdstad van Turkije en is gelegen in het westelijke deel van Centraal-Anatolie. In de tijd van de Seldsjoeken had Konya de naam Iconium en was de stad het centrum van de politiek en religie. Bij het mausoleum van Rumi zijn in de loop van de tijd verschillende Soefi woningen gebouwd en kunnen er spirituele bijeenkomsten van dansende derwisjen bijgewoond worden.

Ankara

De hoofdstad van Turkije is Ankara en hierdoor is het vandaag de dag het politieke, economische en educatieve centrum van Turkije. Ondanks dat hoofdsteden vaak veel bezochte toeristsche plaatsen zijn is dat bij Ankara niet het geval. Enkele bezienswaardigheden zijn het mausoleum van Atatürk en het Museum van Anatolie. Evenals de andere Turkse steden die hier genoemd zijn is Ankara een stad met een grote historie waarvan restanten terug te vinden zijn. Voorbeelden daarvan zijn de citadel en de Tempel van Augustus. De oudste moskee dateert uit de 12e eeuw, de Alaaddin-moskee.