Alanya

Alanya is de meest populaire badplaats onder Nederlanders die naar Turkije gaan. Het heeft de volgende pluspunten: lange en schone zandstranden, bruisend nachtleven, grote diversiteit aan restaurants en historische bezienswaardigheden. Vanuit Alanya kunnen excursies worden gemaakt, zoals een jeep safari en naar de watervallen bij Manavgat. De afgelopen 20 jaar is de stad explosief gegroeid en heeft het inmiddels in de zomermaanden meer dan 100.000 inwoners. Daarvan is ongeveer 10% van buitenlandse komaf. In Alanya komen met name Nederlanders, Engelsen, Scandinaviërs en Duitsers.

Ligging

Alanya ligt een de Turkse Zuidkust (ook wel Turke Riviera genoemd) en 125 km ten westen van Antalya, waar ook de dichtstbijzijnde internationale luchthaven is. Het ligt aan de ene kant aan de voet van het Taurus gebergte en aan de andere kant ligt de Middellandse Zee. De rode stip op onderstaande plattegrond is Alanya.

Temperatuur

Alanya ligt in de warmste streek van Turkije, de Turkse Riviera, dat veroorzaakt wordt door het mediterrane klimaat. Hierdoor heeft het jaarlijks ook meer dan 300 dagen zon en de gemiddelde maximum temperatuur is 29 graden in de maanden juli en augustus. In de wintermaanden daalt het kwik zelfs niet lager dan 10 graden. en de gemiddelde temperatuur in de zomer rond de 28 graden ligt.

Cultuur

Alanya is een stad dat door 2 baaien in tweeën wordt verdeeld door een rotsachtige kaap. Op deze kaap staat een eeuwenoud kasteel en aan de voet van het kasteel ligt de haven met daarbij de bekende roodkleurig toren die uit de 13e eeuw dateert.

Uitgaan

Het nachtleven bevindt zich in Alanya rond de haven, waar een aantal bars, cafés en nachtclubs zijn gevestigd. Hier kun je een avond goed doorhalen tot 4 uur in de morgen. In het gebied rond de haven is daarnaast erg veel andere horeca aanwezig, dus voor een hapje en een drankje kan je er elke avond terecht. Bepaalde Nederlandse reisorganisatie die op jongeren gericht zijn houden ook wekelijks een kroegentocht waar de kroegen en cafés worden bezocht. Eén van de populaire clubs in Alanya is de club Havana. Dit is een club met twee verdiepingen geheel in de Cubaanse stijl. De avond begint normaliter muziek uit de jaren ’70 en ’80 waarna later op de avond wordt overgeschakeld naar de nieuwere top 40 muziek (R&B, latin en hip hop). Net buiten het centrum van Alanya is een openlucht club Summergarden. In de avond rijden er bussen af en aan naar Summergarden.